Pages

Thursday, November 13, 2014

Whats Next? :job hunting


Assalamualaikum.

Petang-petang gini feeling lain macam. Sebelum terlambat, alhamdulillah syukur saya sudah pun grad secara rasmi sebagai pemegang Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Teknologi UTM. 3 tahun menjadi perantau di bumi Johor cukup memberi momen-momen pahit manis dalam hidup saya.

So, berbalik kepada tajuk utama. "Whats next?"

- Diploma holder
- Bachelors holder
- Kerja
- Kawin

Nah. Terasa  tua nya di situ. 3 tahun diploma. 3 tahun degree belajar dalam course yang sama. Total enam tahun bergelumang dalam pengurusan teknologi. Bila orang tanya, apa beza pengurusan teknologi dengan pengurusan perniagaan? Saya pun jawab bla bla bla dan kaitkan dengan inovasi and komersialisasi. Itu secara teorinya sahaja.

Selepas tamat latihan praktikal bulan Julai yang lepas, saya sudah mula aktif mencari peluang-peluang kerja kosong. Hari-hari review jobstreet, jobinfo, SPA n etc. Dan selama berbulan-bulan ber-job hunting, saya dapati sangat sukar untuk mendapatkan peluang pekerjaan yang betul-betul sesuai dengan course yang saya pelajari. Itu hakikatnya. Tiada beza student pengurusan teknologi dengan pengurusan pejabat atau pengurusan perniagaan.

Saya teringat sewaktu berbual-bual dengan seorang pelajar SPACE yang mengambil course pengurusan teknologi ini. Beliau merupakan pemegang Diploma dalam bidang Engineering. Dan menyambung pengajian dalam Pengurusan Teknologi. Dan sekarang beliau merupakan seorang Engineer. Fuhh. Hebat. Graduan pengurusan teknologi boleh jadi engineer. Saya dapat tahu akak ni rupanya major dalam manufacturing.

Ya!. baru saya ingat. Sewaktu permulaan degree, kami telah diberikan pilihan sama ada untuk mengambil aliran inovasi atau pembuatan. Saya dan beberapa orang rakan telah memilih untuk mengambil aliran pembuatan manakala sebahagian besar rakan kelas yang lain memilih untuk mengambil aliran inovasi. Tidak lama kemudian, kami diberitahu bahawa tiada pilihan untuk kami kerana fakulti hanya membuka pendaftaran bagi aliran inovasi. Pensyarah memberitahu bahawa inovasi mempunyai masa depan peluang pekerjaan yang lebih cerah. Dan sekarang saya rasa fakta itu masih belum relevan. Inovasi masih lagi sesuatu yang baru di Malaysia. Sudah tentu peluang pekerjaan yang ada juga masih belum banyak. Pusat-pusat inovasi dan komersialisasi juga belum banyak.

Saya terfikir, kalau course ini dibuka juga untuk aliran pembuatan, pasti ada lubang-lubang kerja yang sesuai. Bidang pembuatan sangat luas. Perkara ini membuatkan saya terfikir sejenak, kenapa agaknya fakulti lupuskan aliran ini?

Nevermind, kerja boleh dicari. Yang penting jangan memilih. Zaman sekarang, bukan zaman untuk memilih kerja. Well. Saya kena teruskan jugak bekerja di Goodyear ni sampai habis kontrak dan sampai dapat kerja yang lebih baik. Sob sob.



Friday, July 4, 2014

Andai waktu bisa diputar.


Salam 6 Ramadhan.

Alhamdulillah masih dipertemukan untuk menikmati Ramadhan yang dipenuhi dengan ganjaran-ganjaran terhebat buat mereka yang merebutnya.

Puasa.

Sunnguh mengingatkan saya pada memori di Tanah Haram. Ketenangan. Kedamaian. Waktu di sana tidak lain difikir adalah untuk ibadah semata. Moga satu masa nanti berpeluang lagi menjejakkan kaki di sana.

Bila rasa rindu, album gambar ditatap satu persatu. Entry blog dibaca kembali. Kadang kala meninjau di facebook Prof Kamil. Setiap bait kata yang dikongsi di fb, begitu terkena dengan jiwa.

Entah kenapa, kebelakangan ni, asyik teringat mereka-mereka.
Kolej Siswa Semarak,
Mencatat seribu satu kenangan,
Berprogram bersama-sama,
Bacaan Al-Mulk beramai-ramai,
Pasar Jumaat- nasi kerabu legend,
Ronda UTM naik basikal,
Jalan kaki dari UTM ke KLCC,
Main layang-layang kat padang,
Tidur kat bilik TV pejabat kss,
Tengok movie kat masjid blok C,
Qiam kat masjid baru,
Pengsan masa dalam bengkel manufacturing,
Ulang-alik ke Pusat Darah Negara untuk check up,
Masak cookies kat First Shop,
Luahan perasaan dengan Kak Yati, Kak Ros dan Kak Syidah,
Bagi ucapan depan JKM dan Jawatankuasa Kolej UPSI, cuak sehh,
Rewang dan masak bubur lambuk ramai-ramai,
Makan kat Selera Semarak- menu feveret Nasi putih + Tomyam + telur dadar terbaik!,
Balik makan, singgah PSZ tengok TV,
Hujung minggu naik basikal beli roti canai kat SS,
makan bawah pokok besar depan blok APG,
Tunggu pukul 12, bukak tingkap, tarik langsir, tengok lampu KLCC tutup,
haih,
Dan banyaaaak lagi..


Andai waktu bisa diputar,

Memori,
Sewaktu berasa sahabat seperjuangan KSS, UTM KL. Memang tidak ku lupa.
Saat aku jatuh dan tiada daya kekuatan untuk meneruskan tanggungjawab,
Hadir insan-insan yang sentiasa memberi sokongan,
Menghadirkan harapan,
Meminjamkan bahu,
Menjadi tongkat,
Menjadi saya-sayap,
Menghulurkan nasihat,
Yang tidak mungkin lupus dalam ingatan.

Terima kasih buat insan-insan yang hadir dalam hidup saya. *kesat air mata*

Tuesday, April 1, 2014

Kesudahan bahagia.





Tuhan,
Tatkala aku punya pilihan,
Hadir tanpa diduga,
Datang menyinggah,
Sementara atau selamanya,
Mohon sekali,
Itu bukan mainan,
Bukan usikan,
Keseriusan yang pasti,

Punya ciri,
Walau tidak sepertinya,
Berubah itu bisa,
 
Dunia seakan mengerti,
Harapan sebesar bumi,
Tatkala semakin menghampiri,
Cuba untuk memiliki,
Pilihan aku inikah yang pasti? 
 
Kesudahan,
Ke arah kebahagiaan.
 



*4.37 p.m*
*1 April 2014*



Friday, October 25, 2013

Adakah dia?





Kadang hati resah,
Kadang hati gelisah,
kadang hati runsing,
kadang hati gundah,


Ya,
Mainan hati kadang menyakitkan,
Jiwa dan perasaan kadang memberontak,
jiwa remaja,
Begitulah,
Sukar lari dari mengejar cinta manusia,

Kadang terlintas dalam hati,
Jodoh itu pasangan,
Di usia begini,
Soal itu sering berlegar di fikiran,
Adakah aku sudah ketemu jodoh itu?
Siapakah dia?
Bilakah waktu itu tiba?
Sudah bersedia?
Ya,
Istikharah,
Allah,
Tuntun hati ini di jalanMu,
Sesungguhnya hanya Engkau yang layak atas segalanya..



*Nabila Raihan , 25 Oktober 2013, 11.22 pm*

Saturday, September 21, 2013

Konvo Silat dan Wajadiri Antarabangsa


Asalamualaikum semua.

Menaip dalam keadaan batuk tak henti ni ,feeling nya sangatlah tak best. Krohh kroh dari tadi. Dekat dua minggu jugak la gini. Tapi takpe taiplah sikit-sikit. Entry ni khas untuk konvo dan wajadiri minggu lepas. Ok. Kita mula dengan konvo dulu ye. Ini pengalaman kedua saya konvo. Kali pertama konvo dua tahun lepas untuk konvo diploma. Kali ni punya konvo totally lain sebab ini konvo silat. Majlis istiadat konvokesyen silat cekak ni dikhususkan untuk mereka yang telah lulus dalam ujian rendah persilatan. Alhamdulillah, penerima sijil dari utm dalam 22 orang. Dekat 500 orang juga yang hadir. Gelombang biru dan putih kelihatan memenuhi ruang dewan. Gelombang ni bukan sebab apa. Sebab semua pakai baju royal blue. Baju rasmi untuk konvo. Tiada unsur-unsur kepartian ye. Hehe.


Ada orang tanya " lepas dah konvo ni bella nak buat apa?. jadi tenaga pengajar pulak ke?" . Terdiam sekejap. Terasa bebanan tanggungjawab semakin berat. :O


"Allah.. Buat buah pun tak kemas. Ilmu pun tak seberapa. layak ke nak mengajar orang lain pulak?". Bermonolog sendirian.

Selesai sahaja penyampaian sijil, masing-masing sibuk bergambar. Maklumla. Bukan selalu kan. Saya pula lebih gemar memerhati gelagat manusia. Duduk di satu sudut. Terdetik dalam hati. "Ya, aku tau. Majlis ini bukan sahaja untuk meraikan kejayaan. Tapi amanah yang terpikul selepas ini lebih besar. Itu yang harus kita lihat.". Gaya berfikir ala-ala masa jadi presiden gitu. Ahh. Kan dah terkenang memori-memori time jkm dulu. :(


Keesokan harinya, kami terlibat dalam Wajadiri Silat Cekak Pusaka Hanafi pringkat Antarabangsa kat plaza Alam Sentral Shah Alam. 12 orang skuad utm terlibat dalam kategori demo bermuzik dan demo penerangan. Masa mula-mula Hana mesej tanya siapa yang berminat nak join wajadiri antarabangsa tu, laju je tangan ni taip nak join. Dengan harapan yang tinggi supaya terpilih, alhamdulillah dapat. :) Training hanya kurang dari seminggu. Persiapan pun tidaklah seperti mana persiapan wajadiri peringkat IPT sebelum ni.

Malam sebelum hari kejadian, rehasel penuh dibuat bersama-sama ahli dari cawangan UTHM. Boleh tahan best sketsa yang mereka lakonkan. Di hari kejadian pula, jam 8.30 pagi, kami sudah bersiap untuk check out dari apartment. Berbekalkan air Vico dan roti telur sekeping sebagai alas perut pagi, kami menapak ke lokasi program. Tidak berapa lama selepas itu, shoping kompleks ini sudah mula dibanjiri dengan pesilat-pesilat yang berbaju uniform dan baju korporat jom silat.





Lebih kurang jam 11 pagi, kontinjen pertama dipanggil untuk persembahan. Turn kami dari kontinjen johor adalah yang keenam, lebih kurang jam 2 petang. Alhamdulillah, kontinjen johor berjaya untuk mendapatkan pingat emas bagi kategori demo penerangan,  pingat gangsa bagi kategori demo bermuzik dan sketsa. Kepulangan kali ini juga adalah kepulangan yang berisi seperti mana semasa wajadiri peringkat ipt tempoh hari.


Satu perkara yang saya lihat dengan penganjuran program ini di kawasan awam, terasa seperti ada satu perasaan yang tak dapat dijelaskan dengan kata-kata. ya. Bangga mungkin. Melihat plaza alam sentral dibanjiri oleh mereka-mereka yang berbaju silat. Tapi bangga bukan dengan perasaan riak. Menjadi sebahagian daripada keluarga silat cekak, merupakan satu lembaran baru dalam hidup  saya. Yang dahulunya langsung tidak pernah terlintas saya berada ditahap ini. Percaturan Allah meletakkan kami dalam keluarga ini tidak akan pernah sia-sia. Pastinya ada sesuatu yang menanti.

Wednesday, August 14, 2013

Resepi : Nasi Mandi Ala Hadramawt



assalamualaikum dam selamat petang.

Ok tuan-tuan dan puan-puan sekalian. Harini Chef Nabila nak berkongsi resepi nasi mandi yang dimasak dua minggu lepas. Ekeke. dah dua minggu baru rasa nak post entry. Tak update la awak ni. Adoyai.             

Teruja nak post sebab masakan menjadi (kononnya). haha.Tapi mak dengan abah kata ok. Maksudnya ok la kan?

Kisahnya tetiba rasa nak masak nasi mandi ni sebab tengok Chef Ammar dalam Hidangan Barakah TV Alhijrah. Geram seyh tengok dia masak. Kalaulah tv tu bleh mengeluarkan bau, rasanya aku boleh kenyang setahun.

Tg Karang ni pekan je. Mana nya nak dapat kedai nasi arab. Maunya carik sampaui Shah Alam sana, berlambak lah kot. Ok ok. cik puan dan tuan-tuan sekalian pasti tidak sabar mahu memcuba resepi ni kan? Orang kata tak elok kedekut ilmu. Meh kita kita kongsi-kongsi resepi :P


Resepi Nasi Mandi

Saya tak guna lemon. Sebab takde jadi saya pakai limau nipis je. 
'Suka tak suka tak ?" :)


yang dlm aluminium foil tu arang. Ini cuma penambah perasa je kono macam masak guna dapur arang gitu.

sos ni pun kurang lengkap bahannya. Daun ketumbar takde. tapi tetap sedap. ekeke.

Bahan-bahan ayam:

1 ekor ayam ~ dibelah 2 dan di cuci bersih
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk kabsa ( lihat di bawah)
2 biji bawang besar ~ dihiris bulat
Garam
Sedikit pewarna kuning/ saffron ( kalau takde guna serbuk kunyit pun boleh)
Aluminium foil.

Cara penyediaan ayam:

1. Gaul rata ayam dengan semua bahan rempah, garam dan pewarna kuning. Perapkan dalam 15 minit.
2. Alaskan/balutkn bekas/dulang pembakar dgn aluminium foil. Kemudian susun hirisan bawang besar dan lemon atas foil tadi.
3. Letak ayam di atas bawang dan lemon tersebut. Tutup ayam tersebut dengan foil aluminium dan bakar pada suhu 250'c selama 1jam. Pada 10minit terakhir buka sedikit foil bahagian atas.
**Semasa ayam dibakar, ayam akan mengeluarkan air. Selepas 45 @ 50 minit, buka foil dan keluarkan air didalam ayam tersebut dan barulah bakar semula selama 10 minit atau sehingga ayam sedikit garing.
**Kuah dari ayam tadi, saya campurkan dgn saffron/pewarna kuning sebelum dimasukk
an ke dalam nasi.



Nasi: 

4 cawan/pot beras basmathi ~ rendam 20 minit dan toskan
3 camca besar minyak sapi (saya pakai minyak jagung)
4 1/2 cawan air atau secukupnya
1 biji bawang besar ~ hiris halus
3 ulas bawang putih ~ hiris halus
1 inci halia ~ hiris halus 
1/3 cwn kismis
Rempah tumis ~ 1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 5 kuntum bunga cengkih
Sedikit pewarna kuning
Garam secukup rasa.

Cara penyediaan nasi:
1. Panaskan minyak tumis rempah tumis, bawang putih, bawang besar dan halia hingga harum dan bawang layu. Masukkan kismis, goreng sebentar dan masukkan pula air, biar mendidih.
2. Bila mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam rice cooker. Masukkan beras dan garam secukup rasa, kacau rata dan masak seperti biasa.
3. Bila nasi kering, buat lubang ditgh nasi dan letakkan foil. Masukkan 1 sudu minyak dan seketul arang yang telah dibakar. Tutup tudung periuk selama 2minit supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi.
4. Buka semula tudung periuk dan keluarkan foil bersama arang tadi.
5. Titiskan 2-3 titik pewarna kuning, kacau/gembur nasi dan masak nasi sehingga masak.

Sos:

1 biji tomato ~ hiris
5 biji cili besar hijau (nk pedas tmbh lagi) ~ hiris
1 tangkai batang ketumbar ~ dihiris halus
Garam
Gula
Perahan lemon.
Cara penyediaan:

~ Kisar semua bahan dengan perahan air lemon, sekejap sahaja. Jangan sampai terlalu hancur.



Bahan - bahan rempah kabsa:
1 sudu makan bunga cengkih **
1 sudu makan lada hitam **
1 sudu makan jintan manis **
1 sudu makan jintan putih **
2 sudu makan biji ketumbar **
1 sudu makan buah pelaga **
1 sudu buah pelaga hitam (black cardamom pods) **
1 sudu makan serbuk cili
1 sudu teh kunyit

Cara penyediaan:

1. Goreng tanpa minyak bahan2 yg bertanda ** sehingga naik bau dan angkat.
2. Kemudian kisar semua bahan sehingga hancur.
3. Simpan rempah yg telah dikisar didalam bekas yg kedap udara.

Jika tiada buah pelaga hitam, boleh gantikan dgn buah pelaga biasa. Serbuk rempah ini boleh juga digunakan pada semua masakan ala arab termasuklah ayam dan daging.

p/s: sambil sambil masak tu jangan lupa berzikir ye.

Terima kasih kepada pemilik blog yang sudi berkongsi resepi ni. Semoga Allah merberkatimu. :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

JKM KSS UTM,KL 08/09

JKM KSS UTM,KL 08/09

JKM KSS UTM,KL 09/10

JKM KSS UTM,KL 09/10