Pages

Monday, December 20, 2010

Nahas bas TERBURUK negara


negara sekali lagi dikejutkan dengan nahas ngeri terburuk dalam sejarah negara. innalillah.

boleh tengok kat sini :-

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Nahasbasterburuknegara/Article

_________________________________________________________________

p/s : teringat time program Gerak Usahawan Cameron 6 hb haritu. jalan simpang pulai tu mmg bahaya tau. hati-hati lah bila memandu. JANGAN bawak laju-laju. hargailah nyawa anda dan penumpang. ingat!

Sunday, December 19, 2010

Wanita dan makanan tambahan.


http://www.ismaweb.net/v4/wanita-dan-makanan-tambahan/

Pernahkah anda terbaca iklan mengenai makanan tambahan (dietary supplement) di akhbar-akhbar tempatan atau di internet?

Sebenarnya terlalu banyak produk-produk kesihatan yang menawarkan makanan kesihatan kepada masyarakat Malaysia hari ini. Dengan mencanangkan berbagai-bagai kebaikan atau khasiat yang dapat diberikan kepada pelanggan-pelanggan yang membeli atau menggunakannya, ramai yang tertipu atau mengharapkan kesan serta khasiat segera apabila menggunakannya.

Golongan yang paling terkesan dengan iklan atau testimoni bagi sesuatu produk kesihatan adalah golongan wanita. Mereka sanggup membeli dengan harga yang mahal semata-mata ingin mendapatkan khasiat yang telah dicanang-canangkan itu.

Apakah definisi makanan tambahan?

Makanan tambahan menurut USFDA ialah makanan kesihatan yang mengandungi vitamin dan mineral dalam bentuk pil, cecair atau minuman herba.

Mengambil makanan tambahan tidaklah salah terutama untuk wanita yang menghadapi masalah haid yang terlalu banyak, mengandung atau bersalin dan usia lanjut.

Anda perlu berhati-hati untuk memilih jenis produk ma

kanan kesihatan. Pilihlah yang terbaik dan telah terbukti keberkesanannya kepada kesihatan penggunanya.

Beberapa panduan diperlukan untuk mereka yang gemar mencuba produk makanan tambahan yang terdapat di pasaran.
  • Mengapakah anda perlu mengambil makanan tambahan?
  • Tahukah anda, apa yang terkandung dalam makanan tambahan itu?
  • Adakah produk makanan tambahan ini berisiko atau mengandungi kesan sampingan pada diri anda?
  • Apakah jenis-jenis makanan tambahan yang terbukti baik untuk kesihatan wanita?

Wanita yang mengalami haid yang terlalu banyak setiap bulan memang perlu pada makanan tambahan iaitu zat besi. (ferrus sulphate / ferrus fumarate).

Oleh itu, mengambil makanan tambahan yang mengandungi zat besi amat perlu untuk mengelakkan kepucatan yang keterlaluan (anaemia).

Biasanya doktor yang merawat akan memberi preskripsinya untuk pesakit. Walaubagaimanapun, anda boleh mendapati banyak produk-produk yang mengandungi zat besi dijual di farmasi.

Wanita sihat yang mengambil makanan seimbang tidak perlu pada makanan tambahan.

Kandungan sesuatu produk kesihatan perlu diteliti oleh anda untuk memastikan tiada mengandungi bahan yang tidak halal atau melanggar syara’ dan tidak memberi kesan sampingan kepada penggunanya.

Terdapat produk makanan kesihatan yang terbukti memberi kesan sampingan kepada pelanggan seperti spirulina kerana diketahui mengganggu pembekuan darah dalam badan.

Oleh itu, pesakit yang mengambil spirulina diarahkan oleh doktor menghentikan pengambilannya sebelum menjalani pembedahan.

Akhirnya, marilah kita fokus pada makanan tambahan yang telah terbukti menjadi penawar dan penyembuh serta merupakan sunnah Nabi s.a.w.

1) Air zam-zam

Dari Ibnu Abbas r.a, Rasulullah s.a.w. bersabda: “Sebaik-baik air yang terdapat di muka bumi adalah zam-zam. Di dalamnya terdapat makanan yang mengenyangkan dan penawar penyakit”.

Ibnu Qayyum berkata, “Ketika berada di Mekah aku mengalami sakit dan tidak ada tabib dan ubat (yang dapat menyembuhkannya). Aku pun mengubatinya dengan meminum air zam-zam dan membacakannya berulang kali (dengan al-Fatihah). Kemudian aku meminumnya. Aku mendapatkan kesembuhan yang sempurna. Aku pun menjadikannya untuk bersandar ketika mengalami rasa sakit, aku benar banyak mendapat manfaat daripadanya.”

2) Khasiat buah kurma

Memakan kurma merupakan satu sunnah Nabi s.a.w. Setiap perbuatan Nabi s.a.w yang diikuti akan mendapat berkat dan ternyata sangat bermanfaat kepada manusia. Kandungannya yang tinggi khasiatnya serta kaya dengan protein atau serat, vitamin A dan C serta zat galian atau mineral seperti zat besi, kalsium, sodium dan potassium.

  • Protein: 2%
  • Serat: 4%
  • Gula: 50% – 57%

Kulit kurma baik untuk mencegah barah usus besar kerana boleh melawaskan pembuangan air besar.

Firman Allah s.w.t: “Lalu dengan (air) itu, Kami tumbuhkan untukmu kebun-kebun kurma dan anggur, di sana kamu memperoleh buah-buahan yang banyak dan sebahagian dari (buah-buahan) itu kamu makan.” (Surah Al-Mukminun, ayat 19)

Diriwayatkan dari Aisyah r.a yang menjelaskan kurma mengandungi ubat. Jika sesiapa yang selalu makan kurma akan dihindari dari terkena racun yang dimakan.

Dikisahkan sewaktu Maryam melahirkan Nabi Isa a.s di bawah pokok kurma, telah datang malaikat Jibril a.s menyuruh Maryam menggegarkan pohon kurma. Lantas memakannya. Dengan izin Allah, ia memudahkan kelahiran Nabi Isa a.s.

Seruan pada umat Islam supaya memakan kurma sebagai menggantikan makanan yang berkolestrol tinggi atau berkarbohidrat tinggi.

3) Khasiat Habbatus sauda’

  • Ciri kandungannya boleh meningkatkan imuniti.
  • Mengandungi omega 3,6,9 – nutrisi untuk sel otak untuk meningkatkan daya ingatan atau kecergasan.
  • Memperbanyakkan susu ibu.

4) Khasiat madu lebah

Firman Allah s.w.t dalam Surah An-Nahl ayat 68-69: “Dan tuhanmu mengilhamkan kepada lebah. Buatlah sarang di gunung-gunung, di pohon-pohon kayu dan di tempat-tempat yang dibikin manusia. Makanlah dari segala (macam) buah-buahan lalu tempuhlah jalan tuhanmu yang telah dimudahkan (bagimu). Dari perut lebah itu keluar minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat ubat yang menyembuhkan bagi manusia…”

Dari sudut saintifik, madu didapati mengandungi vitamin B1, B2, B3, vitamin C dan B6 (kandungan vitamin berubah mengikut kualiti madu bunga yang dihisap oleh lebah. Ia juga mengandungi mineral seperti tembaga, zink dalam jumlah yang kecil, magnesium, potassium, klorin, sulfur, zat besi dan phosphate. Ia juga kaya dengan anti-oksidan yang boleh mengelakkan daripada menghidap penyakit kanser.

Walau apa pun makanan tambahan yang kita ambil, yang utama untuk ditekankan ialah pergantungan kita untuk lebih sihat dan cergas adalah hanya kepada Allah s.w.t dan mendapat keberkatan kerana mengikut sunnah Rasulullah s.a.w.

Tuesday, December 14, 2010

angan-angan jadi kenyataan.insyaallah..:)



sebentar td saya baru sahaja menjenguk sebuah blog (tk tau sape punye) entry dia pasal Broga Hill. serius! macam teringin nak pergi. tempat dia kat Semenyih. view kat sana, subhanallah, indahnya ciptaaan tuhan.! walaupun hanya tengok di dalam gambar sahaja. that's absolutely great! :D

cool kan ? :D

tapi pikir-pikr balik. " aku ni dah lah lemah. jalan sikit dah lembik. kang sekejap je jalan , lemah lutut la segala" huhu. pastu dah mula berangan-angan. nak ajak kawan2 ke budak2 junior ke. macam best je. dapat pulak kamera DSLR sebijik. fuuh. haa. alang-alang tersebut pasal DSLR nih. seriously teringin gile nak bende ni. tengok orang lain ada, fuh. jelous ya ampun. dah cakap kat mak. mak kata " jangan membazir' .haaa. dengar tu! :) kamera yang ada ni pon baru dua tahun kot. eh. baru setahun rasanya. gambar pon not bad gak kalau ambik pakai kamera biasa kan. tapi tu lah. kalau ada duit lebih ke takpon kalau dah keje nanti, memang nak ambik sebijik.
oh. lepas ni tinggal lebih kurang beberapa bulan je kat KL. sob.sob. haritu dah plan ngan wani, nisah, ara, kak ana n dan bape orang yg lain.

plan nak buat trip. haritu punye plan ingat nak ke cameron. tapi sebab haritu pon da pegi. so, kene rombak balik lah. Ila pulak dah plan ngan budak2 ni nak buat BBQ,. hoyee! dengan nak pegi Zoo segala lah. ok. cuti2 ni kene plan macam-macam bende. dah bersara daripada dunia JKM. tolong2 sikit apa yg patut. nak ambik lesen.huhu. dah tua baru nak ambik kan?. ingat nak buat bisnes. tapi tak tau apa.haha. nak mengakktifkan diri dalam berblogging.insyaallah.huhu. sem depan, buat usrah kene lagi mantap. bak kata kak biha. banyak lagi plan lain. huu.

p/s : ingat nak buat entry last untuk jkm. tapi masih tidak berkesempatan atas beberapa faktor. insyaallah,akan menyusul kemudian.

Thursday, December 9, 2010

memori terakhir di tanah tinggi ,Korea.;D



setelah selesai program Singapore, tibalah ke penghujung penutup program JKM. iaitu Gerak Usahawan ke Cameron highlands. penat dari program Singapore tak hilang lagi. terus ke Cameron pulak. hehe. bertolak jam 7 pagi, sampai lebih kurang jam 12 tengahari. sampai je ke tanah tinggi cameron terus ke MARDI. nampak menara kat signboard MARDI tu tunjuk suhu 23'c.( ni tak berape sejuk sangat.huhu) tugasan yang perlu diselesaikan. menyediakan satu rancangan perniagaan mengikut kumpulan. masing- masing punye idea sendiri. kelakar bila fikir balik. hampir sejam semua kumpulan berpecah, kemudian mereka dikhendaki berkumpul kembali untuk sesi perbentangan syarikat. macam2 idea dorang nih. kemudian pembentangan mereka diulas oleh pegawai MARDI . sangat bagus!. macam lagi bersemangat je bila dengar pakcik tu cerita pasal bisnes. huhu. Ada sorang junior boleh pulak cakap "kak bella ni bab2 agro suka lah kan". eh2. budak ni mana la tau ni.huhu.



tengok balik menara yg ada tunjuk suhu tu, "19'c" waaa. sekejap je da turun. time tu hujan pon. sejuuk.habis sahaja perbentangan, berangkat untuk check-in di apartment desa anthurium kat tanah rata kalau tak silap. lelaki satu rumah, perempuan satu rumah. cik nini dan ira dok siapkan masak utk bbq malamnye. so, tolonglah apa yg patut. ada cte kelakar kan cik nini? huhu. lepas maghrib, baca doa awal tahun. masing2 turun utk siapkan makan malam dan BBQ. budak2 junior ni tak habis2 soh keluarkan asap kat mulut. wahaha. jeles gile dorang boleh keluarkan asap. cuba punye cuba, Amin pulak ajar. amik asap bbq sikit masuk dalam mulut. tahan nafas. pastu keluarkan balik. pastu try amik kabus yg real pulak.try. wahaha! teruja! kepul2 asap keluar.



bende macam ni bukan selalu rasa kan?haha. nak cuba? dtglah cameron.hoho. jangan "asap" yang tu sudaa. ok siap. masing2 dah kekenyangan. kemas2 naik rumah balik. malam tu tidur ngan Ila ngan Nona depan Tv. kitorang tidur tanpa selimut dan bantal! habis semua dah disapu budak2 lain. so, takpelah. pakai jaket je. huhu. tersedar jam 4.30 pagi. ya allah .sejuk ya ampun sampai ke tulang. nona ngan ila dah masuk bawah tilam.huhu. tak tahan punye pasal, masuk bilik, duk menyempit sebelah cik nini. haha.

pagi tu plan terpaksa ditukar, tak jadi pegi strawbery farm, farm rose ngan ladang teh boh. sebab takde parking utk bus. lagipun jem teruk sebab musim cuti sekolah kan. so, kitorang turun kat tmpat gerai2 on da way nak turun tu. sempat jugak lah membeli sikit2. junior2 sume best :)

p/s :- ni progrm last. setelah hampir 2 tahun berkecimpung dalam jkm ni.tak tau sedih ke gembira ke. walau bagaimanapun, syukur alhamdulillah diberi kesempatan dan peluang utk merasai semua ni.

Saturday, December 4, 2010

Jauh pemandangan, luas pengalaman




1 hb- 3 hb disember, saya berpeluang mengikuti program Entrepreneurship Collaboration to Singapore. dengan bayaran sebanyak RM150. program yg mendapat kelulusan atas tiket usahawan. seramai 23 orang penghuni KSS turut serta.

1 hb, check in di UTM Skudai jam 6 petang. dan check- out jam 6 pagi. sedikit salah faham berlaku berkenaan dengan pengangkutan bus kami ke Stesen bus Larkin. alhamdulillah, dapat diselesaikan dengan adanya bantuan ustaz shahrizal dan encik shafiq. jangkaan kami tepat. urusan di imigresen memakan masa yang agak lama. mungkin selepas ni saya kira, kerajaan harus memikirkan inisiatif pembaharuan supaya sistem di imigresen tidak lagi menjadi satu masalah dalam proses ke luar negara. perjalanan kami di sana lebih banyak menggunakan perkhidmatan pengankutan awam. kata orang, ala-ala travelor. huhu. sebab tu encik syafiq cakap jangan bawak beg sorong AF tu. sebab kita nanti nak travel dari satu tempat ke satu tempat.

aktiviti pertama kami setibanya di tanah Singapura ialah menuju ke National University of Singapore.(NUSSU) majlis dimulakan dengan pembentangan kelab usahawan daripada pihak NUSSU. agak terkejut tatkala mereka memberitahu bahawa setiap program yg mereka anjurkan tidak PERNAH mendapat sumbangan daripada pihak universiti. kemudian kami dibawa melawat ke seluruh kampus. amazing! kawasan universiti ni sangat best!. ALUMNI of NUSSU memberi gambaran betapa mewahnya kampus mereka. Taxi di sana menggunakan kereta BMW, Mercedes dan kereta2 mewah. huhu.memang sakit la kalau nak naik teksi.



berjalan di seluruh kampus membuatkan para peserta kehilangan banyak tenaga.huhu. masuk sahaja bus utk check in hostel, masing2 terlena sudah. selepas maghrib masing2 dibenarkan untuk berjalan kluar. mencari roestoren makanan halal sangat susah. ada kedai yg mempamerkan logo halal, tpi sebelah dia jual daging babi salai. bukan sebelah restoren. tapi satu restoren dibahagi dua.huhu. was2. berjalan lagi memcari makanan halal. akhirnya jumpa jugak. nak bawak makanan dari malaysia, encik shafiq ckp tak payah. sbab nanti akan masalah di bhgian imigresen.huhu.

berjalan di Little India, china town, dapatlah membeli sedikit cenderamata untuk dibawa pulang. kata orang bukan selalu dapat peluang macam ni. huhu. mak siap kirim2 kain. huhu. kbanyakan dorang ni juz tukar RM 100. covert dolar Singapore dapat la dalam 40 dolar. setiap kali keluar duit mesti kene convert balik duit malaysia. takut terlajak membeli.huhu.

esok paginya jam 10 pagi, tugasan diberikan dalam kumpulan. tugasan untuk meninjau persekitaran perniagaan dalam bentuk '4P's" -sape yang belajar business mesti tahu. tempat pertama yg kami spot adalah Hotel Ibis. konon2 nak interview customer receptionist dorang. tapi last2 kene halau. masa ada satu jam je lagi. alih2 nampak signboard MRT(kertapi bawah tanah) tetibe terlintas macam nak try . sistem utk beli tiket agak leceh sedikit. misal kate tikt ke Tanjong pagar berharga $1 dolar. wang yg harus dibayar adalah $ 2 dolar. $ 1 dolar tu adalah sebagai deposit yang mana ianya akan dikembalikan selepas pulang kembali ke stesen tersebut. berbeza sedikit dengan malaysia, tiket yg digunakan adalah untuk dua hala. kiranya tidak perlu untuk membeli tiket banyak kali. so far tak ada beza pon sangat.



jam dah pukul 11 pagi, sepatutnya kitorang dah kene ada kat hostel utk check out. tapi time tu ada kat stesen MRT Bugis lagi. masing2 jalan laju sepantas kuda.haha. sampai je hostel dorang semua mintak kunci bilik. carik2 dalam bju, kocek seluar, dalam beg, tak jumpa! berujuta kali carik dalam beg, tak jumpa gak. memag gelabah kot. pergi kaunter reception cakap kunci hilang. pastu kene denda. tau bapr $ 20 dolar. bersamaan RM 50. huhu. kentang lah!. -_-

alhamdulillah, ada jugak peluang untuk pergi. pergi melihat budaya dan adat luar. peribadi manusia yang bermacam jenis. menimba ilmu dan pengalaman baru selain dapat kenal junior lagi rapat. kawan dengan orang yang lebih muda dari kita lagi best! -_-
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

JKM KSS UTM,KL 08/09

JKM KSS UTM,KL 08/09

JKM KSS UTM,KL 09/10

JKM KSS UTM,KL 09/10