Pages

Friday, October 8, 2010

Hikmah di sebalik penyakit.


smalam petang, sekali lagi ke klilik utm untuk mengambil result ujian darah kali ke-2 (full blood). dari pukul 2 stengah petang sanpai pukul 5, satu tempoh yang agak lama. tiba giliran nombor 43. masuk berjumpa doktor. Dr laili kalau tak silap nama dia. dia cek keseluruhan result. dan keputusannya.....

________traits should be considered. Please do ___________Studies.

ya allah. doktor dapat kesan sesuatu. sesuatu apa? ketika itu jantung berdegup kencang. air mata dah mula menitik. d

then dia suruh pergi sekali lagi ke lab belakang. ambik darah untuk kali KETIGA. kenapa sampai 3 kali kan kene ambik darah?

ya. ujian untuk memastikan sekali lagi sama ada berkaitan dengan penyakit____________

lepas dapatkan penerangan dan penjelasan doktor, ambik ubat terus call mak. air mata dah tak tertahan. mak mana yang tak terkejut bila dapat tau dapat kesan perkara macam ni. kawan2 apa lagi. berapa ramai dah tanye. semua sebab pengsan haritu.

tadi ada tengok risiko penyakit ni antaranya ; Perut buncit disebabkan pembengkakan hati dan limapa, Perubahan pembentukan tulang muka, pipi, dan rahang yang tidak normal(tanda lewat).


KEPADA KAWAN-KAWAN YANG BACA ENTRY NI, MOHON DOA AGAR KESIHATAN SAYA KEMBALI PULIH, AGAR SENTIASA BERADA DI BAWAH LINDUNGANNYA..YA ALLAH..

MANUSIA HANYA MAMPU IKHTIAR, HANYA ALLAH MAMPU MENYEMBUHKAN SEGALA PENYAKIT..

Dalam Surah al Baqarah ayat 155 - 157, Allah berfirman, yang artinya :
"Dan Kami pasti akan menguji kamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. dan sampaikanlah kabar gembira kepada orang-orang yang sabar, (yaitu) orang-orang yang bila ditimpa musibah, mereka mengucapkan, "Innaa lillahi wa innaa ilaihi raaji'uun (Sesungguhnya kami milik Allah dan kepada-Nya-lah kami kembali). Mereka itulah yang memperoleh halawat dan rahmat dari Rabb mereka dan mereka itulah orang-orang yang mendapat petunjuk."


“Dan apabila aku sakit, Dialah Yang menyembuhkan aku, dan Yang akan mematikan aku, kemudian akan menghidupkan aku (kembali).” (asy-Syu’araa`: 80-81)

Friday, October 1, 2010

something wrong.




pagi tadi g kelas larik ngan hanis naik basikal. best. hari ni hari kedua. minggu lpas first time bengkel larik . pastu encik faizal bahagikan kumpulan. satu kumpulan 3 orang. group kitorang ngan asyraf n bina. teruja kot nak buat. ye la hari-hari dok kelas dgar lecturer, tapi kali ni kitorang kene buat praktikal. memang la best. al kisah time tengah buat larik selari, tiba-tiba rasa mata macam kabur-kabur. tapi saya abaikan je sebab bende biasa kan. pastu kabur ni dah semacam. oksigen tak naik kat kepala. pastu buat bodoh je. konon-konon g tolong dorang la kt mesin. pastu cakap kat hanis " hanis, rasa macam nak pengsan, kabur la mata"

Hanis : " eh, duduk la. ni berdiri lama sangat kot. nak kata tak makan, pagi td makan kan ?". dua tiga saat lepas tu.

tuuuuuuuup. dah tak ingat apa yang berlaku. sedar-sedar semua dah kerumun kat kerusi. sakit kepala ya ampun. hanis cakap
" tadi bella jatuh. pengsan dah. kepala terantuk kat lantai tu"

semua lecturer ngan staf yang ada kat situ siap panggil ambulan. dah cakap tak nak. tak de ape2 la. konon-konon bangun balik nak tgok dorang buat larik. sekali ambulan datang. ya allah. time tu jina kene serangan jan tung dia. sesak nafas. sekali bawak dia g klinik. serius ini first time pengsan dan tak tau ape sebabnya.

sampai kat klinik, mintak maaf saya terpaksa cakap. pengurusan pejabat klinik sangat teruk. saya tak nak cakap apa yang berlaku. biarlah mereka sedar apa yang berlaku tadi pastinya akan menjadi buah mulut pesakit seterusnya.

dah check semua : tekanan darah rendah. g ambik darah. cucuk. minggu depan baru dapat result. dokter cakap mungkin ada kaitan dengan jantung. pastu dokter ada tanya : kamu strees ke?. err. tah la dokter. ye kot. '_'


p/s: mohon doa semua ye..( kepala masih berdenyut2. benjol.) huhu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

JKM KSS UTM,KL 08/09

JKM KSS UTM,KL 08/09

JKM KSS UTM,KL 09/10

JKM KSS UTM,KL 09/10