Pages

Saturday, October 20, 2012

Senyum.




Sobahal khair ! :)

Alhamdulillah pagi ni cuaca cerah. Kebalakangan ni kerap kali hujan. Eh, bukan kerap tapi hari-hari. Jemur baju pagi-pagi, tengahari dah kena angkat. Itulah orang kata. Kusangka panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengahari. Malam tadi ada ceramah dari Ustaz Izhar Ariff kat stadium UTM. First time dengar dia ceramah kat tv9, terus suka. Best! Gaya cakap macam pergi je, bukan pergi pon. Kehkeh. Antara dua sebenarnya nak pergi ceramah ke pegi 'bulatan gembira'. Nampaknya Allah izin untuk bersama mereka dalam Bulatan Gembira. :)

Senyum. Antara sifat Rasulullah S.A.W- baginda sentiasa senyum. 

Boleh ke kita assume orang tu sedang gembira sebab dia suka sangat senyum.?

Atau boleh ke kita assume orang tu sombong sebab dia tak suka senyum?


Manusia. Memang tak lari dari prasangka begini. 
Sedangkan mungkin dia tak senyum sebab dia sakit gigi . Atau dia baru je terima berita kematian kucing peliharaanya di kampung. . Err~ 

 buat status di facebook, twitter bubuh icon smiley. Adakah ini menunjukkan dia sedang senyum secara zahirnya? Hmm.Not so. 





Senyum begini yg kita mahu. Aiwah!


Keep calm and pray :D
Janji Allah itu pasti .




Friday, October 5, 2012

Taman syurga dunia


Assalamualaikum.


Malam ni barulah tergerak hati, dan juga tangan ni nak menaip sesuatu. Kalau tak tergerak tangan macam mana nak menaip pulak kan. Banyak benda tak terkongsi kat sini. Dari KFiqh Politik, Talk Dr Zakir Naik- yang ni best sebab first time jadi volunteer untuk big event macam ni.


Baru perasan, kalau dulu ada cerita sikit je, suka benar nak update kat blog.

" rombongan cik kiah ke muzium negara "
"jodoh"
dan
"jodoh"
dan
"jodoh"

ohh~everything is about jodoh.

 hari jumaat antara hari yang ditunggu-tunggu. di pusat islam utm, sedang para jejaka khusyuk mendengar khutbah jumaat, para gadis pula berada di bahagian bawah pusat islam untuk berkumpul di taman-taman syurga. yeay! alhamdulillah. setiap minggu ada kesempatan join. Hari ini topik sangat best.

"Akhlak Seindah Bidadari by kak Ummu Solihin"

Dua jam perkongsian tak terasa.  First time dengar talk dari akak ni. Sebab minggu-minggu lepas biasanya ustazah jemputan. Tapiii. Personally,best sangat penyampaian kak ummu ni. Dia banyak kaitkan point dengan sirah-sirah, kisah nabi dan para isteri nabi. Sepanjang kak Ummu bercerita, terbit perasaann...

"Jeles dengan bidadari yang dikatakan perwatakannya amat menarik sekali! matanya bermata jeli, sinaran matanya lebih terang dari matahari, suaranya apatah lagi.   "

" Aku nak jadi bidadari! aku nak jadi bidadari! " hati kecil ini meronta. 

Lelaki soleh di dunia ini ganjarannya bidadari. Wanita solehah di dunia?

jangan risau ye para gadis sekalian,

semua wanita solehah di dunia ini juga akan mendapat bidadari dan yang paling best bukan dapat bidadari je, tapi kita yang akan jadi ketua bidadari. hebat tak hebat. Saya nak! Saya nak!

Ketua biadari yang sudah dijanjikan ganjarannya ialah Siti Fatimah R.A, Khadijah isteri nabi, Asiah isteri firaun.

Untuk itu, mari kita berusaha ke arah akhlak seindah bidadari. kita mampu mengubahnya :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

JKM KSS UTM,KL 08/09

JKM KSS UTM,KL 08/09

JKM KSS UTM,KL 09/10

JKM KSS UTM,KL 09/10