Pages

Thursday, August 18, 2011

Rakyat Somalia perlukan bantuan: Krisis kebuluran semakin parah










SOMALIA kini dilanda kemelut kebuluran teruk yang menyaksikan jutaan rakyatnya terdedah kepada kekurangan makanan dan perubatan. Negara itu mengalami kemarau panjang terburuk sejak 1960 dan sejumlah 3.2 juta orang atau hampir sepertiga rakyat Somalia kini memerlukan bantuan hayat.
Palang Merah Antarabangsa (ICRC) memohon bantuan tambahan AS$83 juta untuk menampung operasi kecemasan, terutama di wilayah tengah dan selatan Somalia. Presiden ICRC, Jakob Killenburger berkata, situasi di Somalia akan bertambah buruk sekiranya bantuan segera tidak diperoleh.
Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Ban Ki-moon mengisytiharkan Somalia dalam kebuluran yang mana 3.7 juta rakyat memerlukan bantuan makanan dan perubatan. PBB juga melaporkan 30,000 kanak-kanak mati akibat kurang makanan dan 600,000 kanak-kanak masih dalam keadaan bahaya. PBB memerlukan AS$2.48 bilion untuk menangani krisis ini.

Sebenarnya, Somalia ialah sebuah ‘negara gagal’ akibat dilanda konflik dalaman yang berlanjutan. Negara gagal ialah negara yang tidak dapat menjamin keselamatan rakyat dan juga tidak berupaya menyediakan program pembangunan asas ekonomi dan sosial kepada penduduknya.

Friday, August 12, 2011

PROMOSI : FELT BROOCH( PIN)






Assalamualaikum.

alhamdulillah hari ini sudah masuk ramadhan ke - 12. pantas sahaja masa berlalu~
tengok gambar-gambar bawah ni warna-warni kan. ahhaa. saya jual brooch @ butang buatan tangan (handmade) 100%. sebelum ni saya dah promosi sikit kat facebook. setakat ni tinggal 3 jenis brooch. antara kelebihan brooch ni, ianya tak merbahaya, tak tajam dan sangatlah sesuai untuk kanak-kanak kecil sebab ianya diperbuat daripada kain felt.

bolehlah bagi hadiah kat keluarga ke kawan-kawan ke. untuk diri sendiri pon boleeh. kepada yang berminat boleh email ke nabilaraihan2811@gmail.com @ inbox ke facebook saya -KLIK . insyaallah akan dibalas sepantas mungkin. kihkih. oh ya! satu lagi. saya jugak ada jual pakej RM10 sepaket. boleh tengok kt SINI . mudah dan efisyen~
1) SAKURA FELT BROOCH = RM 2 SEBIJI
RM 10 - 6 biji

2) CINDAI FELT BROOCH = RM 2 SEBIJI
RM 10 -6 biji


3) STAR FELT BROOCH = RM 4 SEBIJI


4) LISA FELT BROOCH = RM 4 SEBIJI


jom support handmade, support kawan-kawan nak meniaga ni haa. :) kena kumpul duit banyak-banyak. nak sambung belajar bulan 9 ni. tapi tak ade duit.sob sob.

p/s: sedang menyiapkan projek felt. tempahan dari kawan-kawan adik. tapi bukan brooch.jeng jeng. tunggu. akan disiarkan tidak lama lagi. kihkih. :D

Thursday, August 11, 2011

HIDAYAH ITU MILIK ALLAH - IRMA HASMIE dan IWAN


irma hasmie

iwan syahman (dahulunya dikenali sebagai iwan dangdut)

Hidayah Allah itu umpama hujan,
kena pada setiap tempat, penjuru dan ceruk alam ciptaanNya,
Allahlah yang mencampakkan hidayah itu,
setiap tempat akan kena pancaran hidayah itu seolah-olah kata pepatah “bumi mana yang tidak ditimpa hujan?,
Dan tadahan bagi hujan hidayah itu adalah hati-hati manusia,
terpulang pada kita, samada untuk membuka tadahan hati kita atau menutupnya,
dan bilamana saat kita bertanya tentang hidayah Allah,
mungkin itulah permulaan hidayah dariNya.

moga terus istiqamah :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

JKM KSS UTM,KL 08/09

JKM KSS UTM,KL 08/09

JKM KSS UTM,KL 09/10

JKM KSS UTM,KL 09/10