Pages

Wednesday, September 22, 2010

"Bertahanlah..!"


situasi sekarang:

orang kata kalau nak kurangkan rase "down", selalulah membusykan diri dgn apa2 perkara. itu yang saya cuba buat. tapi situasi sekarang, busy yang teramat. bukan sahaja dgn program kolej, lain2 program tersangatlah banyak. dengan program upsi yang tak habis2 nak pressure orang. program unvsiti nya lagi. dan program kolej yang gila kentang!.

hari ni. tak pernah2 buat bende yang sangat banyak sekaligus dalam satu hari. rase kalau tak wujud sabar dalam diri tu, dah lama kot jadi sebahagian penghuni kat Tanjong Rambutan tu. na`uzubillah. semalam boleh pulak nangis time tido sebab terlampau pikir pasal bende2 yang xsetel lagi ni. sedar pukul 4.15 pagi, mata semacam nak bengkak, ada kesan2 basah air mata. bolek pulak gitu eh. pagi tadi, time meting ngan seseorang, meleleh lagi air mata ni. cuma satu ayat dia " Bertahanlah!." perkataan itu keramat sungguh sehingga menyebabkan saya bisa menitiskan air mata.

petikan daripada buku "La Tahzan.."

La Tahzan. Janganlah bersedih.
Kerana ada yang lebih menyedihkan dari apa yang harus kita lalui.
Kerana kita diturunkan ujian atas dasar cinta dan kasih Allah swt kepada kita.
Kerana kita bakal dibuktikan kita tidak pernah berseorangan.
Kerana ujian bukan diturunkan untuk kita meratap meraung tetapi untuk kita mengingati Tuhan.
Kerana sebalik semua dugaan dan ujian, ganjaran dijanjikan.
Kerana hanya yang tabah bisa melalui dan meneruskan perjalanan.
Kerana ujian menguatkan kita hari demi hari.
Kerana kesedihan hanya membawa kemudaratan.
Kerana kesedihan tidak menjanjikan ganti semula kebahagiaan.
Kerana yang pergi tidak akan kembali lagi dengan kuasa Ilahi.
Kerana banyak lagi tanggungjawab lain perlu kita tunaikan.

Kadangkala melupakan dan melepaskan lebih baik dari mengurung dan menyimpan dalam perasaan.
Kesatkan air mata.
Bertahan lah.
"La Tahzan.."

n
{"misi" itu belum lagi tercapai. mohon doa semua ye. ]

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

JKM KSS UTM,KL 08/09

JKM KSS UTM,KL 08/09

JKM KSS UTM,KL 09/10

JKM KSS UTM,KL 09/10