Pages

Monday, June 15, 2009

one question


salam di pagi yg cukup nyaman skali. Hari kedua kt banglo auh. best ah kt sini..rasa mcm kt umah. tapi better blok APG kan3?. mcm ni, smlm sy ada mndengar satu ungkapan yang diucapkan seseorang iaitu jodoh daripada allah ialah apabila seseorang itu bertentang mata dan pandangan itu menusuk ke hati, kita kene terus pergi merisik dia, jumpe mak ayah dia. Tapi bende ni dah lama sy dok pkir2..
" kalau pmpuan mcm mane? kalo dah pandgn ptama tu mnusuk ke hati dia, dan mnybbkn pmpuan tu terpikirkn dia je..perlu ke dia memberitahu perihal tersebut kpd empunya badan? tp mcm mmalukan kaum hawa la pulak..pmpuan dah fitrahnya perasaan "malu " tu ada..


mcm mane tu? lontarkan pandangan anda..


p/s: ni hanyalah sbg satu soalan yg xterjwb..jgn pkir bukn2 dah.

10 comments:

::Aliffadhol:: on June 15, 2009 at 7:08 PM said...

boleh je perempuan start dulu...kan ke dulu siti khadijah yg g risik nabi muhammad...

::Nurul:: on June 16, 2009 at 1:42 AM said...

ehmm...
kalo la kan die jtuh hati dsebbkan
ketaatan dia pada agamanya,ibubapanya or else...
ase2nye xde slahnye...
asalkan xmnyesal...
well at least kte usha...
usaha,doa,tawakal....terserah pada Allah yang mnentukan jdoh kta..kalo itu lah orgnya..alhamdulillah la..kta buat tndakan yg btul la tu....btul x????so,bella pk cmner??
walaupapun stiap kejadian pasti ade hikmahnye...

cikNinineno on June 16, 2009 at 7:04 PM said...

ehem!
nk bg pandangan ni..aku penah bace gk artikel2 sal ni...
mmg malu..
tp atas dasar agama..kott la..(tny yg arif..)
perempuan itu bole je nk g melamar laki..kalo laki tu seorg yg berilmu, agama tinggi,latar belakang yg baik..kire baik pe sume la..

and penah ada seseorg tu de gtau aku...
"agama lagi tinggi daripada adat"

tapi mcm zaman sekarang..
faham2 la...
malu tetap malu..lumrah..kalo betul nak,serius kerana Allah..malu itu akan hilang..mungkin..

hehe..
ni die pandangan dari cikninineno...

cikNinineno on June 16, 2009 at 7:12 PM said...
This comment has been removed by the author.
::Aliffadhol:: on June 17, 2009 at 7:15 AM said...

tambah lagi..


bende ni..perkare yg serius n x bleh muat main-main. Antara sebab kenapa couple i2 x boleh ialah sebab hubungan i2 x serius.Sedangkan perkara sebegini x boleh di buat main-main.

caranya...kalau dah rase berkenan, istikharahlah.Mohon petunjuk.Kalau rasanya dah jumpe petunjuk,maka teruslah dengan langkah merisik and so on. Tapi ada jugak yang kata, merisik dulu baru istikharah. bende ni x pasti sgt. Sebab tempoh tunang itu adalah untuk lebih kenal mengenali.

hmm..namun,batas-batasnya masih perlu dijaga. Perempuan mungkin boleh tahan lagi, tapi laki kalau dah bayangkan semua tu..kahwinlah...tapi kalau x mampu lagi taim tu,eloklah puasa...
(maksud hadith)..

::nabila.raihan:: on June 17, 2009 at 7:41 AM said...

bukn senang2 buat solat istikharah ni.. utk situasi kita yg still student lg ni,rasenye blum dgalakkan lg wlaupun pmpuan tu btul2 suka kt si polan tu. sbb kalu skali kta dah buat solat istikharah dan jumpe ptunjuk siapa pasangan kita and ptunjuk tersebut bukn pasangan yg kita suka dan xkenal pon. mcm tu bahaya jugak, solat ni bukn boleh buat main2 kan?
ada satu artikel mngatakan bahwa sekiranya kita mndpt petunjuk siapakah psngn kita yg ditunjukkan oleh allah setelah mlakukn solt istikharahini, ttapi kita x mngahwini dia, prkhwinan yg dibina kemungkinan besar xberkekalan..wallahualam. tidak diketahui sama ada sahih atau ti

::Aliffadhol:: on June 17, 2009 at 5:52 PM said...

erm..xtau lak sal tu..tapi kenape student x boleh kawin ? agak musykil disitu.sebab kalau kat lua..mesir n so on..n ad gak di malaysia..ad je student yg kawin..cume yg perlu dititikberatkan kat sini..soal tanggungjawab..x boleh main-main.

cumanya ianya tidak digalakkan untuk mereka yang anggap bende ni maen2..

" dan mintalah pada Allah dengan sabar dan solat.."

bukankah kalau kita ada masalah,kena mengadu pada Allah..kalau bukan dengan istikharah,g mana ya ?

cikNinineno on June 19, 2009 at 10:59 PM said...

herm!
mantap2!
nak kawen~~~~~~
;)

::Aliffadhol:: on June 20, 2009 at 7:15 AM said...

haih...mau kawen saja..
apa matlamat perkahwinan ???

zyan on June 28, 2009 at 2:09 AM said...

hehehe korang sume ni klakar laa...
aq xdpt nk bg pndngn pape dlm kes ni la bella..
huhu
sbb aq pon mngalami masalh..hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

JKM KSS UTM,KL 08/09

JKM KSS UTM,KL 08/09

JKM KSS UTM,KL 09/10

JKM KSS UTM,KL 09/10