Pages

Sunday, September 6, 2009

AYAM vs H1N1







AYAM??
fobia kot tgok ayam..tp sekeliling kita sume makanan slalunya ada unsur ayam kan??haritu kak teha ada join Kursus HPA. org HPA ckp mmg btul ayam2 yg ada kt malaysia ni almost 80% ayamnya berenzimkan babi..pasal tu org cakap ayam skrg dgn dulu jauh beza rasanya. haritu abah ckp dulu kalau ratah tulang ayam..sedap..sampai hancur tulangya dimakan. tapi skrang tengok pun dah smacam.

hujung tahun 2007, timbulnya isu ayam yg disuntik dgn enzim babi yg dikatakan dapat mempercepatkan proses ptumbuhan ayam. tapi skrg nampak snyap je. seolah2 xde tindakan. kalau nak dikutkan hampir stiap hari makan ayam.sape yg xsuke makan ayam kan?. bila dgr balik isu ni, then cube kaitkan dgn isu selesema babi @ H1N1.

sorg lecturer sy (ustaz nik zaim) ada cerite,katenya virus ni sebenarnya hanya akan berjangkit kpd babi sahaja tp knapa manusia pun boleh bjangkit? cube pkir..mgikut pndpt dan pandangan beliau knapa manusia pun boleh djangkiti virus tersebut adalah kerana mungkin di dalam badan seseorang tersebut adanya unsur2 @ enzim2 babi yang mengalir dalam tubuh mereka. contohnya, dia pernah makan sosej@ ayam@ coklat @ apa2 makanan yg mungkin mempunyai enzim binatang tsebut. oleh itu, virus ini dengan mudahnya menjangkiti mereka. itu hanyalah pandangan beliau. tp bg sy ianya boleh diterima logik akal mungkin..

harap2 lpas ni kalau nak beli apa2 makanan ke tengok2lah isi kandungannya ea. kalau nak beli ayam tu tnye dulu org yg jualnya, sama ada ayam itu dr pembekal yg ok @x.tak pun kalau mmg dah suke sgt makan ayam, beli ayam organik. yg HPA punye tu ke( haha..kak teha.promot lg HPA ni.xde komisyen??huhu..). sy sendiri dah suggest kat family kalau boleh elakkan ayam biasa. kt Kuala Slangor ada rasenye ayam organik ni. xpun tukar kpd burung puyuh ke ikan ke makanan laut ke. kt rumah slalu gak makan burung puyuh. goreng tpung ke masak rndang ke. kan rasenye mcm ayam jugak. hehe..

lpas tu set kt otak, no more AYAM.kalau boleh jgn beli lgsung ayam ni.(mmg susah pun nak tinggal..mcm mane ea?) bagitu kt sahabat2 lain..kurgkn makan ayam tau.


p/s: kalau nak tau halal @ x makanan tu, boleh lawati web JAKIM- www.halal.gov.my atau nak mudah sms je HALAL[ no barcode] hantar ke 32728.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

JKM KSS UTM,KL 08/09

JKM KSS UTM,KL 08/09

JKM KSS UTM,KL 09/10

JKM KSS UTM,KL 09/10