Pages

Monday, July 16, 2012

Anak-anak acuan Al-QuranPagi-pagi sebelum buat sarapan, bukak TV9, sarapan 'rohani' dulu dengan rancangan Tanyalah Ustaz. Sambil-sambil buat kerja lain, telinga pasang. Multi-tasking katanya. Dua-tiga hari lepas, ada terbuka rancangan "Pesan Atok". Kalau tengok iklannya mesti tengok stail budak-budak ni semangat betul.

"kita berjumpa lagi dalam rancangannn.." 
"Pesan Atokk.! " ( sambil menunjukkan gaya 'good' dengan ibu jari ke arah atok)Atok yang dimaksudkan ialah Datuk Abu Hassan Din Al-Hafiz. Masa tu, ada satu slot di mana, seorang kanak-kanak yang berusia 5 tahun mempersembahkan hafazan surah Luqman. Namanya Darwisya. Lancar sungguh. Sebelum umurnya empat tahun lagi, Darwisya sidah boleh menghafal surah-surah panjang seperti Al-Mulk, As-Sajadah dan Al-Waqiah secara serentak.

Pada umurnya dua tahun lapan bulan, dia sudah menghafaz lapan surah pendek dan pada usia tiga tahun dua bulan, dia sudah boleh menghafaz 30 surah pendek.Darwisya juga sudah diuji oleh Akademi Darul Huffaz serta mendapat sijil hafazan 30 surah terakhir daripada akademi tersebut. 


boleh baca di sini http://airasolehah.blogspot.com/2010/06/perdengar-al-quran-sejak-bayi.html

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

JKM KSS UTM,KL 08/09

JKM KSS UTM,KL 08/09

JKM KSS UTM,KL 09/10

JKM KSS UTM,KL 09/10